wissel community

Circulairondernemen

Samen werken aan een circulaire economie, bekijk de uitdagingen en oplossingen.

Klimaatcoalitie

Klimaatneutraliteit is haalbaar en rendabel. Lees de voorbeelden, inspiratie en informatie.

Beton

De verduurzaming binnen de betonindustrie uitgelegd.

Futureproof

Ontdek uitdagingen en oplossingen voor toekomstbestendige businesscases.

Twentyone

Duurzame, sociale en circulaire stedelijke ontwikkeling over de hele wereld in kaart.

Agrifood

Kennis en inspiratie voor een toekomstbestendige, maatschappelijk verantwoorde gezonde voedselketen.

Eindhoven

Werkt aan een klimaatneutrale stad waarin afval waarde heeft en ieder talent telt.

Ambitie2020

Bekijk de ambities voor 2020 van het Nederlandse bedrijfsleven hier.

GBN

Ontdek hoe grote bedrijven werken aan klimaatneutraliteit, circulaire economie en eerlijke ketens.

Natuurlijk kapitaal

Grensverleggers

Het groene brein

Bekijk meer communities
Terug
casus

Bakstenen - nougat uit bouwpuin

Gepubliceerd op 30 december 2015 door Yorian Bordes

Bakstenen - nougat uit bouwpuin

In 2012 bedacht medeoprichter Tom van Soest op de Design Academy in Eindhoven een proces om van bouw-, sloop- en industrieel afval bakstenen te maken. Hij experimenteerde met verschillende afvalmaterialen en ontdekte de juiste verhoudingen van keramisch materiaal, tegels, glas.

Bierflesjes

Vijftig jaar geleden ontwierp architect John Habraken voor Freddy Heineken een bierflesje dat nu prima door zou kunnen gaan voor ‘circulair design’. De ‘world bottle’ moest een afvaloverschot en huizentekort op Curaçao verhelpen met baksteenvormige bierflesjes. De groenglazen bakstenen sloegen niet aan, en nog steeds zijn weinig bouwmaterialen circulair geproduceerd. StoneCycling verandert dat.

Bakstenen

In 2012 bedacht medeoprichter Tom van Soest op de Design Academy in Eindhoven een proces om van bouw-, sloop- en industrieel afval bakstenen te maken. Het resultaat: de WasteBasedBrick, gemaakt van 60-100% gerecyclede materialen. Ook  het productieproces is voordelig. “De afvalbakstenen hoeven zo’n 200 à 300 graden minder warm te worden gebakken, waardoor de CO2 uitstoot van de productie flink wordt teruggedrongen,” vertelt Jasper Brommet, commercieel directeur van StoneCycling. “Hoeveel CO2 hiermee daadwerkelijk kan worden bespaard wordt momenteel onderzocht aan de TU Delft.”

"Het moet vooral mooi zijn"

Het succes van zijn bedrijft zit volgens Brommet vooral in de aandacht voor een verkoopbaar product: “Architecten en projectontwikkelaars moeten vooral onze stenen kiezen omdat ze mooi zijn.” StoneCycling werkt samen met architecten en de Limburgse keramiekspecialisten aan nieuwe ontwerpen. De stenen krijgen smakelijke en toepasselijke namen zoals caramel, salami, nougat, truffle en mushroom.

Voorloper

StoneCycling is een echte voorloper. Ze zijn het eerste bedrijf dat daadwerkelijk bakstenen uit afvalmaterialen produceert en inzet. Op dit moment voltooit StoneCycling een aantal pilotprojecten, waarin de technische eigenschappen van nieuwe stenen goed getest kunnen worden. Brommet hoopt in 2016 al op grote schaal te kunnen produceren: “De vraag naar duurzame bouwproducten is enorm.”

Samenwerking

Om aan die vraag te voldoen heeft StoneCycling een betrouwbare stroom van bouwpuin nodig. Voor recycling moeten verschillende materialen zoveel mogelijk gescheiden blijven. Daarvoor gaat StoneCycling samenwerken met SITA, één van de grootste afvalinzamelaars van Nederland. “SITA wil sloopbedrijven graag stimuleren om afval gescheiden aan te leveren, zodat wij die materialen makkelijker kunnen verwerken in onze stenen,” vertelt Brommet.

StoneCycling wil veranderen hoe we over bouwmaterialen denken, en, als het meezit, een echte game changer worden in de verduurzaming van bouwmaterialen. 

Mogelijk gemaakt door

Praat ook mee

of deel deze casus

Twitter LinkedIn™ Facebook Google+