wissel community

Circulairondernemen

Samen werken aan een circulaire economie, bekijk de uitdagingen en oplossingen.

Klimaatcoalitie

Klimaatneutraliteit is haalbaar en rendabel. Lees de voorbeelden, inspiratie en informatie.

Beton

De verduurzaming binnen de betonindustrie uitgelegd.

Futureproof

Ontdek uitdagingen en oplossingen voor toekomstbestendige businesscases.

Twentyone

Duurzame, sociale en circulaire stedelijke ontwikkeling over de hele wereld in kaart.

Agrifood

Kennis en inspiratie voor een toekomstbestendige, maatschappelijk verantwoorde gezonde voedselketen.

Eindhoven

Werkt aan een klimaatneutrale stad waarin afval waarde heeft en ieder talent telt.

Ambitie2020

Bekijk de ambities voor 2020 van het Nederlandse bedrijfsleven hier.

GBN

Ontdek hoe grote bedrijven werken aan klimaatneutraliteit, circulaire economie en eerlijke ketens.

Natuurlijk kapitaal

Grensverleggers

Het groene brein

Bekijk meer communities
Terug
casus

Grensverleggend vernieuwd kantoor van Alliander

Gepubliceerd op 23 december 2015 door koen eising

Grensverleggend vernieuwd kantoor van Alliander

De vernieuwde locatie van Alliander is op 12 november op een feestelijke wijze geopend. Het complex, gevestigd in Duiven, bestond voorheen uit een verzameling kleurloze jaren 80 gebouwen die destijds plaats boden aan 600 medewerkers. Het gerenoveerde bedrijfsgebouw dat plaats maakt voor 1550 medewerkers is nu een verzameling van innovaties.

Primeur

Alliander heeft MVO hoog in het vaandel staan en heeft daarmee ook een primeur verwezenlijkt samen met VolkerWessels Vastgoed en RAU Architecten. Het is namelijk voor het eerst dat een gebouw na een renovatie het hoogst mogelijke BREEAM Outstanding ontwerp duurzaamheidcertificaat krijgt toegekend.

Uitgangspunten

Bij het renoveren van gebouwen is hergebruik heel belangrijk. Zo is er bij de renovatie van de locatie veel gebruik gemaakt van veel verschillende soorten oplossingen, er is namelijk 80 procent van de aanwezige materialen hergebruikt. Het slooppuin is zowaar verwerkt in nieuw beton en terreinverharding. Daarnaast is er gekozen om sanitaire voorzieningen te hergebruiken. Dit is gedaan door ze schoon te maken en vervolgens weer opnieuw te plaatsen. De toiletten worden niet doorgespoeld met leidingwater maar met regenwater. Ook heeft Alliander haar werknemers betrokken bij het bedenken van ideeën. Een goed voorbeeld hiervan is het hergebruiken van de gebruikte monteurwerkkleding. De vezels van lompen zijn namelijk grondstof voor isolatiemateriaal.  Zelfs het pallethout is letterlijk voor de verbrandingsoven weg gehaald om te dienen als gevelbekleding en zo zijn er nog vele andere voorbeelden.

Toepassen

Bij circulariteit staat niet alleen hergebruik centraal, maar ook het slim toepassen van grondstoffen zodat hergebruik makkelijker mogelijk wordt gemaakt. Bij de fabricage van de geveldelen is het hout bijvoorbeeld op zo’n danige manier vastgezet dat het zonder verlies van functie weer uit elkaar gehaald kan worden en opnieuw ingezet kan worden in een nieuwe functie. Daarnaast heeft Alliander’s locatie in Duiven een grondstofpaspoort. Dit betekent dat alle grondstoffen zijn geregistreerd zodat de locatie in de toekomst als grondstoffendepot kan fungeren.

Energie

Ook is het belangrijk dat de energie die nodig is het milieu niet belast. Het tegenovergestelde is gerealiseerd, het wekt zelfs meer energie op dan het verbruikt. Dit is mogelijk gemaakt door slimme klimaatbeheersing, warmte- en koudeopslag, een met zonnepanelen overdekt parkeerterrein en dak van het magazijn en twee kleine windmolens op het terrein.

Realisatiewijze

Normaal gesproken wordt er bij dit soort grote projecten gevraagd om een specifiek omschreven aantal werkplekken. In dit project is er gevraagd om een totaaloplossing te bedenken voor een ultraduurzame huisvesting, inclusief onderhoud voor de komende 15 jaar. Tevens is het omliggende bedrijventerrein betrokken bij het project. Dit heeft geleid tot een Stichting ‘Groene Allianties’, waarbij de overheid en omliggende bedrijven zich willen inzetten voor verdere verduurzaming van het bedrijventerrein.

Voortouw nemen

In de komende jaren zal er een grote revolutie plaatsvinden in de wijze van het opwekken van energie.  Als energienetwerkbedrijf ligt er een grote verantwoordelijkheid bij Alliander in de omschakeling naar duurzame energievoorzieningen. De verwachting is dat er in de toekomst veel meer lokale energievoorzieningen komen. Om dit te versnellen wil Alliander hier ook praktijkervaring mee hebben. Met een energiepositieve locatie kan Alliander dit realiseren, zodat zij weet wat het voor klanten betekent om lokaal duurzame energie op te wekken.  

Praat ook mee

of deel deze casus

Twitter LinkedIn™ Facebook Google+